ZonMw thuisbeademing
  • Documentaire

Parelfilm: Ademnood

Stien wilde niet meer terug. Liever niet ademen dan in het ziekenhuis aan een machine liggen terwijl de herrie van alle omringende apparaten haar gek maakt. Door eerdere ervaringen wilde Stien absoluut niet terug naar de IC voor het starten van de beademing.
 

Anda Hazenberg is verpleegkundig specialist en onderzoeker bij het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) Groningen. Rond 2005 begon zij aan het eerste onderzoeksproject over thuis starten van beademing. Anda: “Als we het voor elkaar zouden krijgen dat het instellen van de apparatuur thuis zou kunnen, wat zou dát mooi zijn. Als je thuis begint en de huisarts en thuiszorg er direct bij betrekt, gaat het leven gewoon door en kan het hele team om de patiënt heen het oppakken.”

 

Omdat dit project opvalt in resultaat, samenwerking en impact, krijgt dit project de Parelprijs van ZonMw. Om het onderzoek nog meer aandacht te geven maakten wij een film over de aanpak, impact en het resultaat van het onderzoek, met als rode draad het verhaal van Stien.

Opdrachtgever

ZonMw

Type productie

Promotievideo

Regie

Jasmijn van Es

Camera

Adriaan de Koning

Edit

Levi van Urk

Onze aanpak

Voor Cinedoc was het de uitdaging om de waarde van thuisbeademing zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Stiens krachtige persoonlijke verhaal wees de weg. Haar persoonlijke ervaring greep ons aan. We kozen voor beelden die de onderliggende emoties van het verhaal van Stien ondersteunde. Zo werd haar verhaal de leidraad van de film, ondersteund door de expertise van de artsen.

De ervaring van...

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system.

Gerelateerde projecten

ZonMw thuisbeademing
Joke’s leven was muziek. Totdat ze tot haar grote schrik achter kwam dat ze doof zou worden. Bekijk het prachtige project dat ze voor haar mede Musi-CI dragers ontwikkelde.
Movisie docu Wij in de Wijk
Vier stichtingen verspreid in Nederland, laten zien hoe belangrijk participatie in wijken is. Initiatiefnemers vertellen hun verhaal.